Održana je deveta Galerija volonterizma, završna manifestacija projekta “Volontiranje je cool!“, kojom se obilježava Međunarodni dan volontera. Organizator manifestacije bio je Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, a najbolji volonterski radovi nagrađeni su vrijednim poklonima. Kao i prethodnih godina, Općina Stari Grad je podržala projekat „Volontiranje je cool!“, te izdvojila finansijska sredstva za nagrade učesnika iz svoje općine.

U ime općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića ekipama Zavoda ‘Mjedenica’ i Osnovne škole „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ s Hrida čestitala je i poklone uručila Lejla Dizdarević, pomoćnica za obrazovanje, kulturu i sport.

Učenici volonteri su na Galeriji volonterizma predstavili svoj volonterski rad i angažman u zajednicama, a ove godine imali su impresivnih 50.000 volonterskih sati za razvoj lokalnih zajednica. Razmijenili su iskustva koja su stekli učešćem u projektu “Volontiranje je cool!”, ali i promovirali korisne efekte volonterizma, te pozvali vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad.

 

Ekipu Zavoda „Mjedenica“ činili su: Almedin Cerović, Alma Mandžuka, Omar Ćutić, Vedad Milatović, Ajla Bajramović i Sebastian Bećirević. Lejla Dukić, defektolog u Zavodu kazala nam je da su se rado i ove godine uključili u sve aktivnosti koje su uključivale realizaciju projekta. „Nama je drago da se uvijek nešto dešava i rado učestvujemo u svim aktivnostima koje su za dobrobit djece“, kazala je Dukić.

S Hrida su nas dočekale nasmijane djevojčice, učenice VI, VII i VIII razreda OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ Emina Bakaršić, Ilma Nuhić i Saida Džuho. „Mi smo pripremile jedan plakat na kome su prikazane sve naše aktivnosti koje pokazuju koliko mi volimo pomagati i volontirati. Nas šest je tri dana radilo na ovom plakatu“, ispričale su nam djevojčice.

Zarif Šišić, direktor Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA istakao je kako se projekat ‘Volontiranje je cool!’ realizuje već devet godina u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je jedan humani projekat, projekat koji uči našu djecu pravim vrijednostima, ali i nas odrasle, jer gledajući njihove volonterske aktivnosti i sami poželimo biti njihov dio. Svake godine imamo nove škole koje žele da budu dio projekta, ali i nove prijatelje projekta. Galerijom volonterizma obilježavamo Međunarodni dan volontera i čestitamo našim volonterima što su bili odgovorni građani našeg društva“ kazao je Šišić.

Galerija volonterizma je na jednom mjestu okupila više od 300 volontera iz čak 40 osnovnih škola sa područja Kiseljaka, Bugojna, Foče-Ustikoline (FBiH), Goražda, Gruda, Ilidže, Ilijaša, Konjica, Ljubuškog, Čapljine, Mostara, Posušja, Sarajeva, Širokog Brijega, Stoca, Trnova FBiH i Vogošće.

U muzičkom dijelu programa Galerije volonterizma učenike je zabavljao Neno Murić, koji je također, svojim primjerom i volonterskim angažmanom na Galeriji ukazao na plemenitost i značaj volontiranja u zajednici.