Počela je liga u robotici Općine Stari Grad u kojoj učestvuju sve osnovne škole iz ove općine i Zavod „Mjedenica“. Ovim projektom Općina je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja svoje osnovce motivira za bolje učenje i rad i na ovaj moderniji način, kazala je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine.

Istakla je da je cilj aktivnosti popularizirati robotiku među mladima, te uvođenje u svijet modernih tehnologija gdje robotika zauzima vodeće mjesto. „Uvod u premijernu sezonu Lige robotike za starogradske osnovce bio je još 2017. godine kada su učenici OŠ „Vrhbosna“ ostvarili značajne rezultate na svjetskom takmičenju iz ove nauke u kineskom Šangaju, a njihov odlazak je podržala Općina Stari Grad“, kazala je Dizdarević.

Ovim povodom jučer su učenici Osnovne škole „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ pripremili prigodan program, te je pomoćnica načelnika Lejla Dizdarević u ime načelnika Ibrahima Hadžibajrića svečano otvorila Ligu robotike.

Učenici i nastavnici oduševljeni projektom

Nastavnica matematike i informatike iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Selma Bocogovac kazala nam je da je ovo sjajna ideja i da se zahvaljuje Općini na pokrenutom projektu jer kako kaže veliki broj učenika je zainteresovan za ovu vrstu tehnologije.

Sličnog mišljenja je i profesorica tehničke kulture, Vildana Habibović iz OŠ „Edhem Mulabdić. „Ovo nas je iskustvo privuklo da se u većem kapacitetu bavimo robotikom. Obuka u Mostaru je bila vrlo edukativna i zanimljiva, a posebno bih naglasila koliko mi je značila razmjena iskustava učenika i nastavnika poslije obuke“, kazala je Vildana. Njen tim čine tri učenika IX-ih razreda i kaže da im je bilo bitno da se učenici sami žele uključiti u projekat i da imaju neko predznanje. „Od septembra smo se aktivno pripremali za ovo takmičenje. Dobili smo stazu koju smo morali da programiramo i mogu vam reći da su djeca oduševljena i da s velikim entuzijazmom pristupaju ovom takmičenju“, kazala je Vildana.

Benjamin Brčević (IX razred), Ali Poturović (VIII razred) i Abdulah Ali Bulbul (VII razred) čine ekipu OŠ“Hamdija Kreševljaković“, a kazali su nam da očekuju dobru zabavu i druženje ali naravno i pobjedu.

Općina izdvojila 10.000 KM za projekat

Liga u robotici je pokrenuta sa Udruženjem Spark iz Mostara. U posjeti ovom udruženju u Mostaru su već boravili takmičari, a tamo im je prezentovano grafičko programiranje u mBlocku, prvo pokretanje robotića, povezivanje robota s računarom, RGB diode, tipkala, senzori za praćenje linije, te IR komunikacija koji će im pomoći u daljem radu kao i kreiranju vlastitih programskih blokova. Prethodno je Općina svim školama obezbijedila svu neophodnu opremu u vrijednosti od 10.000 KM. Školske timove čine tri do pet učenika, uzrasta od VI do IX razreda.

U prvom kolu najbollji učenici s Hrida i Mjedenice

Uzimajuću u obzir grupni broj bodova jučer su bili najbolji učenici iz Osnovne škole „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ i Zavoda „Mjedenica“, drugi osnovci iz OŠ „Saburina“ i treći iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“.

Prvo mjesto pojedinačno pripalo je Faruku Ibrahimoviću iz OŠ „Saburina“, koji je osvojio maksimalnih 130 bodova s najkraćim vremenom od 6:61 sec, drugo je pripalo Hamzi Miladinu iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ s osvojenih 130 bodova (7:89) i treće Hamzi Mašiću, također iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ s osvojenih 130 bodova (8:23).

Procedura takmičenja, nagrade…

Ovo je bilo prvo fizičko kolo. Uporedo svaka škola je u obavezi odigrati i online kolo, čiji se podaci šalju u Spark School Mostar, partnerima u ovom projektu. Općinska liga će imati još dva fizička kola do marta sljedeće godine, kada će se proglasiti tri najbolja učenika, kao i najbolja osnovna škola.

Iz svake škole najbolji učenik, te dva učenika iz Zavoda „Mjedenica“ predstavljat će Općinu Stari Grad na državnom takmičenju u maju, 2019. godine.

Općina je za pobjednike obezbijedila i posebne nagrade (novčane, roboti), a prva nagrada za sve će biti edukacija o prvoj robot ruci i 3D printeru, koja će se održati u saradnji sa partnerima firmom NETWORKS, 17. decembra.

Olimpijada odnosno svjetsko prvenstvo na koje se budu plasirali pobjednici raznih kategorija državnog takmičenja održat će se sredinom naredne godine u Rusiji.