Realizirani projekti u protekloj školskoj godini koji su imali za cilj unapređenje odgojno-obrazovnog procesa:

U školskoj 2018/ 2019. godini Zavodu je realizovan projekat pod nazivom ,, Nabavka opreme za potpomognutu komunikaciju djece s teškoćama u razvoju,, podržan od strane BH Telecoma.

Realizovan projekat ,, Nabavka asistivne opreme,, nabavka izvršena uz podršku Unicredit Banke.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sufinasiralo je projekat Asistivna tehnologija u funkciji edukacije i rehabilitacije djece s intelektualnim teškoćama.

Projekat po nazivom ,, Plavi artizam,, realizovan je u saradnji sa Umjetničkom galerijom. Kroz projekat je predstavljen prvi muzejski Outreach program za djecu iz autističnog spektra. Tri učenika naše ustanove učestvovali su u navedenom projektu.

Na dan Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 02.04.2019. godine u Zavodu je svečano otvorena moderno  opremljena stomatološka ambulanta. Projekat je podržan od strane Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva obrazovanja nauke i mladih, Ministarstva zdravstva i Stomatološkog fakulteta.

U školskoj 2018/2019. godini realizovana je „Mala škola pčelarstva“. Mala škola pčelarstva  je projekat Udruženja za podršku ideja „Skakavac“ , Zavoda za specijalno obrazovanje i  odgoj djece „Mjedenica“ i OŠ ,,Vladislav Skarić,,. Kroz projekat „Mala škola pčelarstva“ realizovano je ukupno 10  radionica, od toga 8  je realizovano u kabinetu tehničke kulture u  OŠ „Vladislav Skarić“, dok su 2 realizovane na otvorenom (Vilsonovo šetalište). Učenici u radionicama pravili  košnice za pčele. Uspješno su napravili četiri košnice za  pčele sa svom potrebnom opremom i satnom osnovom. Pored košnica za pčele učenici su učestvovali i u projektu „Iskreni osmijeh“ u izradi kućica za ptice. Kućice su izrađivane u kabinetu tehničke kulture u OŠ „Vladisav Skarić“ i na otvorenim radionicama  Vilsonovom šetalištu. Učenici su uspješno izradili i ofarbali 20-et kućica za ptice. Sve kućice za ptice   postavljene su na drvored u Vilsonovom šetalištu. Učenici su čestvovali na ,,Prvom sajmu zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Mostaru, otvorena radionica – izrada kućica za ptice.

Realizovan je i Projekat ,,Volontiranje je cool”. Projektom se želilo ukazati na značaj  volontiranja za razvoj savremenog demokratskog društva u kojem i najmlađi pojedinac    može i treba dati doprinos zajednici. U okviru projekta realizovan niz volonterskih  aktivnosti u kojima je učestvovalo 10 učenika Zavoda.

Projektom pod nazivom ,,Je si li za basket,, je obnovljen sportski teren u Zavodu. Nosioci aktivnosti bili su: Općina Centar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, udruženje Pomozi.ba i Lampica program lojalnosti.

Uspješno je realizovan projekat ,, Podrška djeci sa govorno jezičkim poteškoćama u osnovnim školama Općine Stari Grad. Projekat već tradicionalno  6 godinu finansira Općina Stari Grad.

Projekat ,,Uljepšajmo prostor Zavoda”: u povodu obilježavanja Dana Zavoda Udruženje   prijatelji grada Sarajeva zajedno sa djecom Zavoda Mjedenica uredili su unutrašnji i vanjski prostor.

Realizovan je projekat Mokro i suho filcanje. Projekat je realizovan u saradnji sa udruženjem Sahan, kroz 10 radionica obrade vune postupkom  mokrog i suhog filcanja.

U okviru projekta ,,Zvjezdano nebo iznad Sarajeva,, u organizaciji Astronomskog društva Orion i Općine Stari Grad realizovane kreativne radionice za učenike VIII I IX razreda.