„Moja općina, Općina Stari Grad“ naziv je kalendara za 2020. godinu koji će krasiti zidove učionica, stanova, kancelarija…a, sačinjen je od najboljih likovnih radova osnovaca i polaznika vrtića iz ove općine.

Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport pokrenula je u septembru ove godine likovno takmičenje, a učestvovali su učenici osnovnih škola od prvog do petog razreda, Zavoda Mjedenica i starogradskih vrtića „Biseri“, „Pčelica“ i „Bajka“. Pristiglo je 50 radova, a 12 najboljih uvršteni su u kalendar za 2020. godinu, dok 13. rad – „Sebilj“, učenice Selme Palavra krasi naslovnicu kalendara.

U Centru za kulturu Jelićeva održana je prigodna manifestacija na kojoj su autori najboljih radova nagrađeni, a u ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića novčane nagrade uručila im je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport. Radovi učenika i polaznika vrtića koji nisu uvršteni u kalendar izloženi su u Centru za kulturu u Jelićevoj i mogu se pogledati do kraja ove sedmice.

Cilj ovog takmičenja bio je potaknuti učenike na kreativan rad tako što će crtati motive Starog Grada. Na radovima se tako mogu vidjeti džamije, mostovi, česme, katedrala… Najbolje radove uvrštene u kalendar izabrala je stručna komisija, a nagrade su pripale:

Fatima Skopljak, OŠ „Vrhbosna“ – Čaršijska džamija

Nejla Husković, OŠ „ Edhem Mulabdić“ – Latinska ćuprija

Ismail Hadžić, OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ – Džezva i kahvenjaci

Sumea Čar, OŠ „Hamdija Kreševljaković“ – Stari Grad

Safija Hatkić, OŠ „Saburina“ – Inat kuća – najbolji rad

Selma Palavra OŠ „Saburina“ – Sebilj – za naslovnicu kalendara

Medina Muslić, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ – Mostovi

Omar Čatić, Zavod Mjedenica – Sarajevska česma

Sebastijan Bećirović, Zavod Mjedenica – Baščaršijske ulice

Nađa Seferović, Zavod Mjedenica – Planinarski dom na Čavljaku

Ilma Dervišagić , Vrtić „Bajka“ – Džamija- Sebilj

Zulfikar Hodžić, Vrtić „Biseri“ – Katedrala

Zejna Čar i Sajra Holjan – Vrtić „Pčelica“ – Mozaik Ibrik