Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, koji se širom svijeta obilježava 21. marta s ciljem podizanja svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa Down sindromom u društvo, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas štićenike Zavoda Mjedenica i korisnike Servis centra “Dajte nam šansu”.

“Važno je da ukazujemo na značaj ovog datuma kako bi se podigla svijest društva o značaju inkluzije osoba sa Down sindromom. Svojim primjerom trebamo pomoći u rušenju predrasuda i omogućiti njihovo ravnopravno uključivanje u društvo,” poručio je načelnik Hadžibajrić na prijemu u Općini Stari Grad. Njegovi današnji gosti bili su sretni zbog pažnje koja im je ukazana, a kako su istakle direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal i koordinatorica Servis centra “Dajte nam šansu” Eldina Kujović, ovakvi susreti i prijemi su značajni za njih jer im pokazuju da nisu zaboravljeni.

A, da mogu računati na podršku ove lokalne zajednice, najbolje pokazuju brojni projekti koji su zajedno realizovani prethodnih godina i kontinuirana podrška. Među tim projektima je i “utopljavanje” objekta Zavoda Mjednica, izgradnja sportskog igrališta, opremanje senzorne sobe za unapređenje obrazovanja osoba sa poteškoćama u razvoju, te finansiranje projekta podrške učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima koje traje već osam godina u Zavodu Mjedenica.

Osim toga, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dodijelio je prostorije za rad Servis ‘Dajte nam šansu’ 2017. godine, a finansirana je i njihova adaptacija. Ove godine je za sufinansiranje rada Servis centra izdvojeno 10.000 KM. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Zbog toga je Down Syndrom International (DSI) službeno odredio 21.03 kao Svjetski dan osoba s down sindromom. Ovaj datum je specifičan i značajan jer 21. mart (21.03) predstavlja trisomije, tri hromosoma u 21. paru koji uzrokuju Downov sindrom. Sindrom je nazvan prema engleskom ljekaru Johnu Langdonu Downu koji ga je 1866. godine prvi opisao, a skoro stotinu godina kasnije (1959.) francuski genetičar Jerome Lejeune otkrio je uzrok sindroma. Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju ovaj dan od 2012. godine.