U općini Stari Grad ove godine upisan je 231 prvačić, a prvog školskog dana svima su podijeljeni školski ruksaci i pribor. U OŠ”Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković” na Hridu održan je i svečani prijem na otvorenom za dvadeset prvačića, a dobrodošlicu u školske klupe poželjeli su im općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i uprava škole. Uz poštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, prvačići su u školskom dvorištu pogledali prigodan video dobrodošlice, a na stolicama su ih dočekali ruksaci sa pernicama, sveskama i ostalim priborom, kao i slatkiši za ljepši početak školske godine.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić čestitao je danas prvačićima početak školovanja, a roditeljima zaželio što manje briga i uspješno školovanje njihove djece.

“Želim vam sretan početak školovanja, da budete dobri đaci i postanete dobri ljudi. Nadam se da ćete poslije osnovne i srednje škole nastaviti svoje školovanje, a naša je obaveza da vam pomažemo i ulažemo u vaše obrazovanje jer djeca su budućnost naše zemlje. Nadam se da će ova pošast koja je zadesila cijelu planetu uskoro prestati i da ćemo već od sljedeće školske godine organizovati prijeme za sve prvačiće i češće se viđati u našim školama“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Osim školskih ruksaka i pribora, jučer su svim osnovnim školama u Starom Gradu podijeljeni i beskontaktni dozeri. Na prijedlog Vijeća roditelja osnovnih škola Stari Grad, općinski načelnik dao je hitni nalog za nabavku beskontaktnih dozera kojima će se omogućiti dezinfekcija ruku na ulazu u škole i doprinijeti povećanju stepena sigurnosti svih učenika.

Kako je kazala direktorica OŠ”Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković” Emina Hrnjić, ova školska godina počinje u drugačijim okolnostima, ali je izrazila nadu da će to ujedno biti i prilika da svi zajedno razviju sopstvene potencijale pred novim izazovima.

„Škola će biti vaš novi dom, a na nama je da se pobrinemo da vam u tom domu bude ugodno. Pred svima nama je zadatak, a od roditelja očekujemo da nađu načina da svojoj djeci objasne kakve ih obaveze očekuju, da ne postavljaju nerealne ciljeve, jer ocjena treba biti u drugom planu, a naglasak treba staviti na dobrobit djece, podsticanje učenja i usvajanja znanja,“poručila je direktorica Hrnjić.

I pored otežanih okolnosti u kojima počinju svoje školovanje, prvačići su se radovali današnjem dolasku u školu i prvom susretu sa učiteljicom. Za njih je ovo potpuno novo iskustvo, ali su spremni za nova znanja i vještine, a nešto su već i naučili. „Naučio sam pisati, ali još uvijek ne znam čitati. Ali, znam da ću biti odličan učenik,“ kazao je šestogodišnji Danin. U školu na Hridu upisali su se i blizanci Rijan i Alan. „Učit ćemo slova i brojeve, čitati i pisati. Bit će super.“

Projekat podjele školskih ruksaka i pribora realizovan je putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport.