Općina Stari Grad Sarajevo pokreće ligu u robotici osnovnih škola sa područja ove općine, što je čini prvom lokalnom zajednicom u Kantonu Sarajevo koja će svoje osnovce motivirati za bolje učenje i rad i na ovaj način. Direktorima osnovnih škola iz Starog Grada i Zavodu Mjedenica opremu za pokretanje lige, tzv m-bote 27.08.2019. je uručio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Istakao je da je ova priča počela prije dvije godine kada su izdvojena sredstva za odlazak osnovaca iz škole „Vrhbosna“ na svjetsko takmičenje iz robotike u Šangaju, odakle su se vratili sa odličnim rezultatima. „Ligu u robotici pokrećemo sa Udruženjem Spark iz Mostara i za te namjene je Općina osigurala 10.000 KM. Prije dvije godine naši učenici iz OŠ’Vrhbosna’ su ostvarili značajan uspjeh u Šangaju gdje su prikazali najbolji video o robotici. Školama smo nabavili opremu, tzv m-bote i takmičenja koja nam predstoje u ovoj školskoj godini će nam pokazati gdje smo i jesmo li napredovali u odnosu na dosadašnje znanje i hoćemo li opet tako daleko dobaciti. Imamo potencijala, ali trebamo pomoći našoj djeci da se usavršavaju,“ kazao je načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Robotika je važna u obrazovanju, a učenicima je istovremeno privlačna i razvija takmičarski duh. Ujedno, robotika je uspješan način da se učenici uvedu u informacione tehnologije i programiranje.

Galib Pleho, Abdullah i Halima Išerić su nakon sjajnog uspjeha u Šangaju nastavili školovanje. Galib i Abdullah danas su srednjoškolci, ali ističu da će se rado vratiti u svoje stare školske klupe da pomognu pokretanje lige iz robotike.

„I dalje se osjećam ponosno zbog velikog uspjeha koji smo postigli prije dvije godine u Kini, a osnivanje ove lige vidim kao jednu posljedicu toga. Iako sam upisao srednju školu namjeravam dati svoj doprinos u prvoj ligi robotike za osnovce Starog Grada. Ta nauka mi se mnogo sviđa i liga će mi pomoći da ostanem u robotici. Robotika je nauka u kojoj direktno i u samoj praksi vidite rezultate svog rada. Neopisiv je ponos kada vidite da uređaj koji ste vi kreirali i programirali radi tačno onako kako ste i zamislili,“ kazao je Galib. Abdullah je dodao da se nada da će mu bavljenje robotikom pomoći kod upisa na Elektrotehnički fakultet što mu je velika želja.

Halima Išerić i dalje pohađa OŠ “Vrhbosna”, kao i sekciju robotike u ovoj školi. „Izuzetno je teško ostvariti uspješne rezultate na polju robotike, s obzirom da svaki postupak nosi određenu težinu. Na početku smo sve smatrali kao igru, ali poslije smo u ovo ulazili sa velikom željom da nešto i postignemo. Jako smo sretni zbog pokretanja lige na nivou općine, jer smo mi ti koji smo na neki način “probili led” i što će se u ovu nauku uključiti još naših vršanjaka iz drugih škola,“kazala je Halima.

Pokretanje lige iz robotike podržavaju i direktori škola. „S obzirom i kojem pravcu ide razvoj robotike u svijetu ovo je odlična inicijativa Općine Stari Grad da krene sa ligom na nivou općine,“ kazala je direktorica OŠ“Vrhbosna“ Erzumana Fukelj.

„Ovo mnogo znači za naše korisnike zato što se Općina Stari Grad zaista svih ovih godina bori da naše učenike aktivno uključi u sve aktivnosti koje se realizuju, na čemu smo mnogo zahvalni. Naša djeca će se jako obradovati i imat će priliku da nauče nešto novo, da se upoznaju sa robotikom i da se druže sa svojim vršnjacima i ravnopravno bore za nagradu,“ kazala je Mirsada Čakal, direktorica Zavoda Mjedenica.

Liga u robotici počinje u oktobru ove godine, a učestvuju sve osnovne škole iz Starog Grada i Zavod Mjedenica. U septembru će općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport organizovati edukaciju za 20 učenika i šest nastavnika u Spark školi u Mostaru. Školske timove činit će po tri učenika, uzasta od VI do IX razreda, a učenici sa najviše bodova iz svake škole učestvovat će na državnom takmičenju iz robotike i dobijati nagrade. Iz Zavoda Mjedenica mogu učestvovati direktno na državnom takmičenju sa neograničenim brojem takmičara.

Danas je svaka škola dobila po tri robota za pokretanje lige, a kompanija Sync, koja je jedini ovlašteni uvoznik ove vrste opreme u BiH, na kraju općinske lige poklonit će još jednog robota najboljoj školi.