Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić primio je u prostorijama Općine Stari Grad Mirsadu Čakal, direktoricu Javne ustanove Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ i Elmu Kurtanović, članicu Vijeća roditelja i majku dječaka koji pohađa Zavod Mjedenica. Povod posjete bilo je upoznavanje načelnika Hadžibajrića sa završetkom projekta sanacije toaleta u Zavodu ‘Mjedenica’ i to u radionicama za radnu okupaciju na adresi Bakarevića br.37, čime su uveliko poboljšani uslovi za korisnike ovog Zavoda.

Direktorica Zavoda Mirsada Čakal istakla je da je ovo jedan u nizu projekata koji je općinski načelnik podržao u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi koju pohađa 165 korisnika, od čega je njih 15 iz Starog Grada, te su samim tim, ti projekti pomogli i stanovnicima drugih općina, ne samo Starog Grada.

“Na poziciji direktorice Zavoda sam već četiri godine i imam samo riječi hvale za Općinu i načelnika Hadžibajrića. Svaki put kada smo se obratili za bilo kakvu vrstu pomoći dobili smo je, pa tako i sada kada smo trebali podršku za sanaciju toaleta. Veoma smo zahvalni svi u Zavodu na svemu što činite za nas”, poručila je direktorica Čakal.

Kako je pojasnila Elma Kurtanović, ona se u ime Vijeća roditelja obratila općinskom načelniku za podršku jer je sanacija toaleta bila prijeko potrebna korisnicima Zavoda. Nisu dugo morali čekati na odgovor, jer je načelnik odmah dao nalog za uplatu sredstava za završetak radova. Izvršena je sanacija instalacija, zamjena oštećenih pločica, bojlera, te postavljena nova oprema, čime su osigurani mnogo bolji uslovi za djecu, ali i uposlenike. Elma je inače majka autističnog 14-ogodišnjeg dječaka Ejmena koji je korisnik usluga Zavoda Mjedenica zbog čega joj ova podrška još više znači.

“Veoma smo zahvalni na svemu što činite za nas. Otkako Ejmen ide u školu znam za Vas i Vašu maksimalnu podršku i pomoć koju nesebično pružate korisnicima Zavoda. Tu ste i kad je potrebno da nas finansijski podržite, ali i kada treba organizovati neku od humanitarnih aktivnosti. Uvjek ste nam spremni pomoći i vjerujte neizmjerno smo Vam zahvalni”, ispričala je Kurtanović.

Iskoristila je priliku i da se zahvali općinskom načelniku jer je njegovom inicijativom pomoć za projekat pružio i Narodni evropski savez NES, čiji je on potpredsjednik. “Ne samo da ste nam pomogli institucionalno- kao načelnik Općine, nego i kao potpredsjednik Narodnog evropskog saveza – NES koji se također uključio donacijom i moram ovom prilikom i to da istaknem i zahvalim se. Zaista radite za dobrobit svoje zajednice i naše djece,” dodala je Kurtanović.

Načelnik Hadžibajrić je poručio gošćama da je briga za djecu i njihove potrebe, posebno kada je riječ o djeci sa posebnim potrebama, oduvijek bila među njegovim prioritetima u radu i da će tako biti i ubuduće. “Svaki put kada posjetim Zavod Mjedenica ili kada vaši korisnici dođu kod nas, to je jedno posebno iskustvo. Potrebno je puno ljubavi, strpljenja, ogromna pažnja i znanje za rad sa njima i sve što mi možemo učiniti da doprinesemo boljem okruženju i uslovima za njih, učinit ćemo. Na nas možete uvijek računati,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Za podršku projektu Zavoda Mjedenica, direktorica Mirsada Čakal i članica Vijeća roditelja Elma Kurtanović uručili su zahvalnicu općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću.

 

Ostali vidovi podrške…

Već devet godina iz budžeta Općine Stari Grad izdvajaju se sredstva za projekat podrške učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima u Zavodu Mjedenica. Stari Grad je jedina općina u Kantonu Sarajevo koja realizuje ovu vrstu projekta. Svim učenicima osnovnih škola iz Starog Grada koji imaju govorno-jezičke poremećaje, kroz ovaj projekat omogućeni su besplatni logopetski tretmani kroz rad sa stručnim osobljem Zavoda Mjedenica. Sredstva za ovaj projekat planirana su i u budžetu za 2022. godinu.

Osim toga, prije četiri godine finansirano je opremanje Senzorne sobe koju koriste osobe koje imaju poremećaj senzorne integracije. Unutar te sobe istražuju i razvijaju svoje senzorne vještine. Za projekat je izdvojeno 28.000 KM.

Zgrada Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica je 2013. godine dobila novu fasadu i stolariju u okviru projekta energetske efikasnosti. Projekat je finansirala Evropska komanda američkih snaga (US EUCOM), preko svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD-a u BiH, sa iznosom od 500.000 dolara, posredstvom i na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića. Osim toga, Općina Stari Grad i Fondacija “Asmir Begović” su 2014. godine sagradili sportsko igralište za Zavod Mjedenica koje su korisnici ovog Zavoda dobili prvi put.