Emine Erdogan posjetila Zavod ”Mjedenicu“: Obrazovanje najtrajnija investicija

“Vjerujemo da je obrazovanje najtrajnija investicija. Zbog toga, nastojimo ova iskustva prenijeti na sve prijateljske zemlje, od Afrike do Balkana“, kazala je Erdogan.

Emine Erdogan posjetila Zavod ”Mjedenicu“: Obrazovanje najtrajnija investicija

U Sarajevu je u utorak održana ceremonija svečanog otvorenja projekta obnove radionica Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica“, javlja Anadolu Agency (AA). 

Mirsada Čakal, direktorica Zavoda “Mjedenica“ za AA je kazala kako je od 2018. godine realiziran TIKA-in projekat koji je podrazumijevao opremanje 16 učionica i kabineta za djecu s poteškoćama u razvoju. 

”Kada je u pitanju JU Zavod za specijalno obrazovanje djece ‘Mjedenica’, koji je inače odgojno-obrazovna ustanova, za edukaciju i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju, od 2019. godine zahvaljujući TIKA-i (turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju, op.a.), korisnicima radionica za radnu okupaciju Zavoda ‘Mjedenica’ na raspolaganju su moderno opremljene prostorije. To su kulinarska radionica, trpezarija i radionica za obradu drveta“, rekla je Čakal. 

Dodala je kako su danas svečano otvorene ove tri prostorije, a programu su prisustvovali predstavnici TIKA-e i supruga predsjednika Republike Turske Emine Erdogan. Programu je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Čakal je tom prilikom ukazala na značaj radionica za korisnike Zavoda. 

Erdogan je kazala kako se pojedinci trebaju osjećati snažnim da bi i društvo bilo snažno. Ukazala je i na potrebu omogućavanja radnih mjesta za osobe s poteškoćama. 

“Vjerujemo da je obrazovanje najtrajnija investicija. Zbog toga, nastojimo ova iskustva prenijeti na sve prijateljske zemlje, od Afrike do Balkana“, kazala je Erdogan. 

U saradnji između Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) i Ministarstva obrazovanja Republike Turske početkom 2017. godine je započet pilot projekat saradnje na polju specijalnog obrazovanja, čiji cilj je razmjena iskustava i modernih praksi u Republici Turskoj na polju specijalnog obrazovanja sa prijateljskim i bratskim zemljama, edukacija predstavnika ministarstava i ustanova za specijalno obrazovanje, te pružanje drugih vidova podrške polju specijalnog obrazovanja u partnerskim zemljama. 

Projekt je zvanično započet u mjesecu prilu 2017. godine, potpisivanjem protokola o saradnji između partnera na projektu. U okviru prve faze projekta, čiji je cilj doprinos društvenoj inkluziji osoba sa posebnim potrebama i pružanje kvalitetnijih uslova u polju obrazovanja za iste, su realizovane uzajamne posjete i edukacije za delegacije iz Bosne i Hercegovine i Turske. 

U okviru druge i finalne etape projekta TIKA je realizovala projekat obnove i opremanja 16 učionica i radionica za specijalno obrazovanje u 8 ustanova za specijalno obrazovanje u Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu. 

U okviru projekta obnovljeno i opremljeno je 16 učionica i radionica za specijalno obrazovanje u skladu sa standardima na polju specijalnog obrazovanja u Republici Turskoj, navode iz TIKA-e.