Emine Erdogan gošća na zvaničnom otvaranju radionica Zavoda Mjedenica

 
Na ceremoniji upriličenoj tim povodom supruga turskog predsjednika Emine Erdogan podsjetila je da je TIKA realizirala projekt obnove i opremanja 16 učionica i radionica za specijalno obrazovanje u osam ustanova za specijalno obrazovanje u Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu, u skladu sa standardima u oblasti specijalnog obrazovanja u Republici Turskoj.

Naglasila je spremnost Turske da iskustva, što ga imaju u oblasti specijalnog obrazovanja, rado podijele sa svim prijateljskim državama. 

Direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal zahvalila je, u svoje te uime zaposlenih i korisnika, za podršku. Naglasila je da je, u okviru Projekta saradnje o oblasti specijalnog obrazovanja, TIKA renovirala i opremila kulinarsku radionicu, radionicu za obradu drveta, te učionicu za specijalno obrazovanje.

Pojasnila je da su radionice za radnu okupaciju organizacijski dio Zavoda Mjedenica od 1986. godine. U toku postojanja mijenjale su se aktivnosti i sadržaji, ali nisu prestajale s radom. 

Enisa Hrustić je majka Azemine Hrustić, koja je polaznica radionice Zavoda Mjedenica. Oni su porijeklom iz Kaknja, ali je čitava porodica radi Azemine doselila u Sarajevo. Azemina ima 20 godina, a njena majka u izjavi novinarima kaže da njenoj kćerki angažman u radionicama mnogo znači. 

“Azemina voli raditi s drvetom. Odobrila sam joj da radi ono što voli. Zadovoljni smo radionicom, osoblje se nesebično angažira za tu djecu. Sa stručnim timom Zavoda Azemina je dostigla visok stepen socijalizacije, to nam mnogo znači”, naglasila je. 

Zavod Mjedenica je javna ustanova koja se bavi djecom s poteškoćama u psihofizičkom razvoju, od predškolskog uzrasta do odrasle dobi (od 3 do 40 godina). Cilj Zavoda je da dijete odgoji i obrazuje, socijalizira i ojača u skladu s njegovim potrebama, interesima i sposobnostima.

U sastavu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica osim radionica za radnu okupaciju djeluje i osnovna škola, internat, predškolska ustanova. Godišnje u Zavodu boravi oko 200 korisnika.

Projekt saradnje u oblasti specijalnog obrazovanja realiziran je u saradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja Republike Turske.

U presijecanju vrpce sudjelovali su supruga člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Vildana Džaferović, te korisnici usluga radionica. Ceremoniji u ulici Bakarevića, uz roditelje korisnika usluga radionica i stručno osoblje Zavoda, prisustvovali su i nosioci raznih nivoa vlasti, članovi nevladinih organizacija te druge zvanice.