Na prijedlog Vijeća roditelja osnovnih škola Stari Grad, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dao je hitni nalog za nabavku beskontaktnih dozera kojima su pred početak školske godine snabdjevene sve osnovne škole u Starom Gradu. Na ovaj način omogućit će se dezinfekcija ruku na ulazu u škole i doprinijeti povećanju stepena sigurnosti svih učenika.

Kako nam je potvrdila Lejla Dizdarević, po ovlašetnju općinskog načelnika pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, općinski načelnik zadužio je ovu službu za hitnu nabavku i isporuku dozera i dezinfekcijskih sredstava školama. „Škole smo snabdjeli dozerima koji su veoma praktični. Mogu stajati na stalku ili se pričvrstiti na zid. Dovoljno je da se ruka prinese na tri centimetra, a jedno punjenje će biti dostatno za jednu sedmicu. Također, škole su dobile i sredstva za punjenje ovih aparata“, pojasnila je Dizdarević

Predsjednica Vijeća roditelja OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” i potpredsjednica Skupštine kantonalnog vijeća roditelja, Dijana Parla nije krila zadovoljstvo brzom reakcijom Općine Stari Grad.

„Svi se puno zahvaljujemo Općini i načelniku Hadžibajriću na ovoj brzoj reakciji, jer roditeljima puno znači što lokalna zajednica, bez obzira što nije zakonski obavezna, u ovolikom obimu pomaže školama“, kazala je Parla.

Dodala je da se Vijeće roditelja aktivno uključilo u obezbjeđivanje uslova za siguran početak školske godine. Važnost obrazovanja je neosporna, ali zdravlje djece je na prvom mjestu.

„Imali smo određene zahtjeve koji su dijelom ispunjeni, kao što je mogućnost da roditelji mogu da odluče da li da će dijete do petog razreda poslati u školu ili će pratiti nastavu online. Pratit ćemo situaciju jer nam je najvažnije očuvanje zdravlja djece, pa sve ostalo“, kazala je Parla.

Direktorice osnovnih škola „Hamdija Kreševljaković“, „Vrhbosna“ i „Mula Mustafa Bašeskija“, Emina Zahiragić – Nalić, Erzumana Fukelj i Emina Mujan kazale su da su sve pripreme završene i da je sve spremno za sutrašnji dan.

„Mi imamo sedam razreda koji će pohađati nastavu u školi, a od toga dva razreda će se dijeliti u dvije grupe. Većina roditelja žele da djeca idu u škole, tako da imamo svega desetak zahtjeva za praćenje nastave online“, kazala je Emina Zahiragić – Nalić, direktorica OŠ „Hamdija Kreševljaković“.

Osnovne škole koje su dobile beskontaktne dozere su: „Edhem Mulabdić“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Saburina“, „Hamdija Kreševljaković“, „Vrhbosna“, „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, „Mladen Pozaić“ i Zavod „Mjedenica“.