Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović posjetila je danas JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” kao i JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”. Cilj posjete bio je sagledavanje mogućnosti za pružanje podrške ovim ustanovama i njihovom radu u uvjetima pandemije.

Dogovoreno je da će Ministarstvo formirati radnu grupu za praćenje stanja u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama čiji će članovi biti direktori/direktorice škola koje obrazuju i odgajaju učenike sa teškoćama, predstavnici Ministarstva, te epidemiolozi. Kroz redovnu komunikaciju i rad ove radne grupe nastojat će se otkloniti sve operativne poteškoće i komplikacije na koje nailaze ove škole u uvjetima pandemije, navedeno je iz Ministarstva. Najavljeno je i PCR testiranje svih uposlenih u ovim školama.

Ministrica je iskazala posebnu zahvalnost uposlenicima i rukovodstvu ovih škola koji svojim radom omogućavaju pristup obrazovanju i rehabilitaciji učenicima za koje online nastava ne daje rezultate.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se odgojno-obrazovni rad u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo u periodu od 12. do 26. marta 2021. godine odvija online. Od ovog su izuzete škole koje obrazuju i odgajaju djecu sa teškoćama u razvoju.