Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Damir Faruk Saračević, u srijedu 10.02.2021. godine posjetio je JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ,,Mjedenica,,. Direktorica dr. Mirsada Čakal i pedagogica mr. sc. Zumreta Jeina prezentirale su način organizacije rada svih segmenata Zavoda. Nadalje, prezentirani su svi projekti koji su realizovani u proteklom periodu. Istaknuti su problemi koji se javljaju u funkcionisanju Zavoda kao i planirani projekti za naredni period.

Hvala dopredsjedavajućem Općinskog vijeća Damiru Faruku

Saračeviću na posjeti Zavodu, nadamo se dobroj saradnji i podršci .

 

Damir Faruk Saračević

 

Niti jedan sastanak, ako ne računamo vanrednu situaciju u ViK-u kada smo se borili sa redukcijama, nije mi trajao više od 2.5 sata.

U Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, to vrijeme je proletjelo kao da su bile minute u pitanju.

Toliko je toga reći o ovoj izuzetno bitnoj instituciji, toliko toga o požrtvovanim uposlenicima, toliko toga o dječijoj iskrenosti, spontanosti, toplini i njihovoj borbi za svoje mjesto pod suncem.

Jedna od najvažnijih obrazovnih institucija u KS još uvijek nije, na žalost, riješila u potpunosti svoj pravni status. To mora biti prioritet u narednom periodu.

U svakom slučaju, Zavod Mjedenica ima odličnu saradnju sa KS i općinom Stari Grad koji ga, u okviru svojih budžetskih mogućnosti, finansiraju i pomažu.

Zavod uspijeva ispuniti svoju svakodnevnu zadaću, a to je pružiti djeci sa posebnim potrebama obrazovanje, samopouzdanje, priliku da nauče i rade…

Nedavno je opremljena i senzorska soba što je od izuzetne važnosti za učenike i njihov napredak.

Problema ima i neke od njih ćemo delegirati na lokalni i viši nivo kako bi se čim prije pristupilo rješavanju istih.

Hitno ćemo iznaći sredstva za ponovno finansiranje radnog paviljona za starije štićenike.

Nadamo se da će epidemiološka situacija dopustiti i da i ove godine učenici Mjedenice dođu na jedan radni dan u općinu Stari Grad i zamijene/pomognu taj dan općinske uposlenike, što im je kako kažu djeca, bio jedan od najljepših događaja.

U svakom slučaju, smatram da svako od nas treba barem jedanput godišnje, ako ne češće, posjetiti Mjedenicu, učenike i osoblje i uvjeriti se u herojstvo iza zatvorenih vrata.

Bilo je istinsko zadovoljstvo provesti vrijeme u ovoj instituciji i nadam se skorom ponovnom susretu.

Hvala direktorici Mirsadi Čakal i domaćinima na odvojenom vremenu i gostoprimstvu.

P.S. Za savršen dan bio je tu i jedan mali znak pažnje, poklon/ručni rad djece Mjedenice – glineni tanjir i mali krokodil. Već su našli mjesto na mom radnom stolu u općini.

Teško je opisati ljepotu svih njihovih radova i činjenicu da svaki od njih svjedoči, na svoj način, jednu posebnu dječiju priču. Posebno me je dojmila glinena žirafa jednog dječaka koja je, onako kako je napravljena, tako vidljivo oslikavala njegov hrabri, otvoreni i čvrsti karakter.