Početkom maja ove godine uposlenik Općine Stari Grad Zoran Dedić istrčao je maraton dužine 42,2 kilometra, a kupovinom kilometara od strane fizičkih i pravnih lica prikupljeno je više od 2.400 KM za pomoć djeci sa poteškočama u razvoju.

Radi se o djeci iz Starog Grada sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, od vrtićkog pa do srednjoškolskog uzrasta koji pohađaju Zavod Mjedenica, Centar “Vladimir Nazor” i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a koji su u evidenciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Prve kilometre su kupili općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne uprave mr. Alma Destanović, a akciji su se odazvali i drugi uposlenici Općine Stari Grad, građani i firme. Iskusni maratonac Dedić je maraton trčao od zgrade Općine Stari Grad do Darive i nazad, ukupno sedam krugova, a istrčao ga je za 4:16:46. Inače, Zoran je jedan od najuspješnijih trkača rekreativaca u cijeloj regiji, a punih 26 godina aktivno se bavi trčanjem i iza sebe ima istrčanih više od 250 utrka, od toga najviše maratona i polumaratona.

Uposlenici Službe za obrazovanje, kulturu i sport su podijelili novčana sredstva na 39 kućnih adresa. Korisnici su bili jako obradovani i iznenađeni ovim činom, te su izrazili ogromnu zahvalnost prema Općini Stari Grad na pokretanju i realizaciji ovog humanog projekta.