Osnovci učili koristiti mBot robote, počinje liga iz robotike

Dvadeset osnovaca iz Starog Grada i njihovi mentori, u Mostaru u SPARK školi prisustvovali su edukaciji i radionicama iz oblasti robotike, a sve s ciljem približivanja robotike i programiranja najmlađim naraštajima.

Učenici su imali priliku da nauče osnove korištenja mBot robota. Predstavljeno im je grafičko programiranje u mBlocku, prvo pokretanje robotića, povezivanje robota s računarom, RGB diode, tipkala, senzori za praćenje linije, te IR komunikacija koji će im pomoći u daljem radu kao i kreiranju vlastitih programskih blokova.

Iz SPARK škole su se zahvalili Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na uspješnoj saradnji i zainteresovanosti. „Vjerujemo da svako dijete ima potencijal da bude veliki izumitelj. S mBotovima djeca mogu razviti algoritamski način razmišljanja, te steći univerzalna znanja i vještine koje će im u budućnosti pomoći da se lakše prilagode budućim zahtjevima na tržištu rada i za zanimanja koja će tek nastati“, poručili su.

Tim OŠ „Vrhbosna“ Muhamed Pleho, Halima i Muhamed Išerić kazali su da je edukacije bila jako korisna za njihovu budućnost. „Zahvaljujemo se Općini na čelu sa načelnikom Hadžibajrićem koji su nam pružili mogućnost da se na ovaj način približimo svijetu. Drago nam je da ćemo imati priliku da svoje znanje u robotici pokažemo kroz ligu koju će organizovati naša Općina“, istakli su.

Emir Jasenčić, profesor iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ naglasio je da je ovo dokaz koliko Općina misli na učenike i njihovu budućnost. „Sama mogućnost edukacije u ovoj ustanovi je znak da smo mi ukorak sa svjetskim trendovima. Robotika se u svijetu uveliko primjenjuje, a mi definitivno idemo ukorak s njima“, ispričao je Emir. Sličnog mišljenja je i profesorica Dalila Dolan iz OŠ „Vrhbosna. „Ovo iskustvo me priviklo da se u većem kapacitetu bavim robotikom. Obuka je bila vrlo edukativna i zanimljiva, a posebno bih naglasila koliko mi je značila razmjena iskustava učenika i nastavnika poslije obuke“, kazala je Dalila.

Liga počinje sljedećeg mjeseca

Podsjećamo da liga u robotici Općine Stari Grad počinje u oktobru ove godine, a učestvovat će sve osnovne škole iz Starog Grada i Zavod Mjedenica. Ovim projektom Općina postaje prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja će svoje osnovce motivirati za bolje učenje i rad i na ovaj način. Cilj aktivnosti je popularizirati robotiku među mladima, te ih uvesti u svijet modernih tehnologija gdje robotika zauzima vodeće mjesto.

Školske timove činit će po tri učenika, uzrasta od VI do IX razreda, a učenici sa najviše bodova iz svake škole učestvovat će na državnom takmičenju iz robotike i dobijati nagrade. Ekipa iz Zavoda Mjedenica će učestvovati direktno na državnom takmičenju sa neograničenim brojem takmičara.

Općina nabavila školama m-bote

Prošlog mjeseca Općina je svakoj školi donirala po tri robota za pokretanje lige, a kompanija Sync, koja je jedini ovlašteni uvoznik ove vrste opreme u BiH, na kraju općinske lige poklonit će još jednog robota najboljoj školi. Planirano je da ova ekipa u novembru ove godine učestvuje i u sedmici robotike, koju će organizovati Američki kutak.