Na Bistriku, u ulici Bakarevića, svoj mirni kutak za edukaciju, druženje i socijalizaciju našlo je 28 osoba sa poteškoćama u razvoju, gdje u sklopu radionica za radnu okupaciju svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i drugo. Već od 08,00 sati ujutro okupljaju se u ovim prostorijama i nakon jutarnje kafe i doručka kreću sa redovnim aktivnostima koncipiranim prema njihovim sposobnostima.

Radionica za radnu okupaciju djeluje u sastavu Zavoda ‘’Mjedenica’’ i dio je programa brige o djeci i omladini sa izraženim intelektualnim teškoćama. Kada zakoračite u njihovu mirnu oazu ostanete zatečeni rukotvorinama i pravim malim umjetničkim djelima koja stvaraju i ponosno pokazuju.

Svaka posjeta i razgovor sa njima čini ih sretnim jer tako znaju da nisu zaboravljeni i da neko misli i na njih. Tako je bilo i danas kada ih je posjetio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji je početkom ove sedmice naložio da se organizuje posjeta i pokloni za polaznike Radionice na Bistriku. “Nisam želio da budu zapostavljeni u odnosu na ostale i da ih uskratimo za novogodišnje poklone. Iako Zavod ‘Mjedenica’ brine o svim svojim štićenicima i sigurno im ništa ne nedostaje, želio sam da danas posjetimo polaznike radionice i obradujemo ih poklonima. Pokloni su radost, kako za djecu tako i za starije i dragi mi je što smo im danas izmamili osmijehe na lica,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Neki od polaznika ove radionice su početkom ovog mjeseca bili gosti općinskog načelnika i Općine Stari Grad kada su, povodom Međunarodnog dana osoba sa invalidetetom, na jedan dan postali uposlenici Šalter sale. Danas su se prisjetili toga i ponosno istakli kako su za svoj rad dobili plate, ali su ih već i potrošili. Stoga su se još više obradovali novim poklonima I bili nestrpljivi da ih otvore.

Direktorica Zavoda “Mjedenica” Mirsada Čakal pojasnila je ko su polaznici ove radionice.

“Ovdje borave osobe od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu mogli završiti srednje obrazovanje, a neki jesu, ali ni jedni ni drugi nemaju gdje da borave i ovo je jedini način njihove okupacije i provođenja slobodnog vremena. Oni su većinom samostalni, osposobljeni su za samostalni dolazak i odlazak kući, a ovdje o njima vode računa naša tri odgajatelja.

Ovakav odgojno – obrazovni rad sa polaznicima omogućava njihovu edukaciju, rehabilitaciju i socializaciju. Boravkom i radom u Radionici znatno se razvijaju i podižu na viši nivo funkcionalne sposobnosti korisnika što značajno utiče na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti u porodici i uključivanje u širu društvenu zajednicu.