Ideja je potekla prije četiri godine u saradnji s džematom Careve džamije, gdje su mladi na zajedničkim iftarima ostavljali svoje priloge koji su na kraju ramazana korišteni za pripremu bajramskih paketa

SARAJEVO (AA) – Mreža mladih Stari Grad Sarajevo i ove godine je bajramskim paketićima obradovala štićenike JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica”, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Mreže mladih Stari Grad navode kako je ovo četvrta godina saradnje s Zavodom, odnosno posjete štićenika i korisnika radionice za radnu okupaciju na Bistriku, kada ih tradicionalno i obraduju poklonima za Ramazanski bajram.

Ranije su posjećivani u njihovim prostorijama, no s obzirom na sveukupnu situaciju s koronavirusom, ove godine bajramski paketići uručeni su im na kućnim adresama.

Ideja je potekla prije četiri godine u saradnji s džematom Careve džamije, gdje su mladi na zajedničkim iftarima ostavljali svoje priloge koji su na kraju ramazana korišteni za pripremu bajramskih paketa.

U periodu od četiri godine ova inicijativa prerasla je u jedan veliki projekat koji potpomažu i brojni donatori, poduzetnici, ustanove, humanitarne organizacije, kako iz BiH, tako i iz dijaspore.

Tako su danas članovi Mreže Mladih Stari Grad, predvođeni koordinatorom Mirsad ef. Đerzićem, u pratnji direktorice Zavoda Mjedenica Mirsade Čakal, posljednjeg dana ramazana, pokucali na vrata štićenika Zavoda, njih 34, s njima porazgovarali i obradovali bajramskim paketićima. Osim slatkiša, zahvaljujući donatorima u paketićima su bila i skromna novčana sredstva.

Osim poklona za korisnike radionice za radnu okupaciju, ostali učenici OŠ i Vrtića, njih 128, će također dobiti bajramske paketiće.