Po prvi put uvodi se Fudbalska liga za djevojčice

Sa djevojčicama će raditi najbolji, a to su stručni timovi i trenerice našeg najboljeg ženskog fudbalskog kluba SFK Sarajevo 2000. Ugovor o saradnji na ovom projektu danas su potpisali općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i potpredsjednica Upravnog odbora SFK Sarajevo 2000 Anela Potura.

„Do sada smo organizovali školske lige u fudbalu, odbojci, košarci…a, evo sada i učenice postaju ravnopravne sa muškom fudbalskom ligom i počinju se takmičiti. Mi smo jedina Općina u BiH koja ima ligaški sistem takmičenja, kako u muškom tako i u ženskom sportu. U potpunosti smo stali uz ovaj projekat i osigurali učenicama potrebnu opremu, dresove, ali i sale u kojima će se igrati utakmice. Učesnicama lige želim da budu uspješne, a zahvaljujem se našem najuspješnijem ženskom fudbalskom klubu SFK Sarajevo 2000 što su sa nama u ovom projektu,” izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. “Želim vam sreću, da liga uspije i da pobijedi najbolji,” poručio je Hadžibajrić.

O samom projektu i o SFK 2000 Sarajevo, govorila je Azra Numanović, generalna sekretarka kluba. „Naš klub postoji već 20. godina, a osvojili smo 17. titula prvakinja BiH i 17 puta smo našu državu predstavljali u UEFA Ligi prvaka. Mi smo najbolji fudbalski klub u BiH. Pored toga što igramo Ligu prvaka, mi smo i nositeljice plakete Grada Sarajeva što smo proglašene najboljim Klubom, najboljom ekipom u BiH. Naša najveća čast i ponos ove godine je upravo ovaj projekat – Fudbalska liga za djevojčice. Budite ponosni na to što ćete učestvovati u ovoj ligi,” kazala je Numanović. „Kada vjerujete u svoje snove sve možete napraviti…i nemojte odustati od svojih snova, bavite se sportom i jer najbolje drugove i drugarice upoznat ćete kroz sport i u školi,” dodala je.

Podršku održavanju Fudbalske lige za djevojčice dao je i BH Telecom koji će osigurati nagradu za pobjednički tim. Direktor Direkcije Sarajevo BH Telecoma Kemal Avdagić poručio je učenicama da je ovo izuzetno lijep projekat i da je važno što ih Općina podržava u njihovim nastojanjima da se bave sportom. „Mi danas govorimo o ligi za djevojčice koja je jedinstvena i prva u BiH i siguran sam da će to ostati kao trag i poruka i ostalim sredinama i načelnicima da podrže kad vide kako će biti lijepa ova priča. BH Telekom je prisutan svuda i ponosni smo što stojimo iza slogana da podržavamo sve lijepe price,” kazao je Avdagić.

Lamija Mušović i Amina Zornić su učenice VIII razreda Osnovne škole „Saburina“. Kažu da im je odavno bila želja da počnu trenirati nogomet i da im je drago što će se to ostvariti. „Uvijek sam više voljela tzv. ‘muške’ sportove kao npr. košarku i nogomet. To me uvijek više privlačilo od npr. baleta, gimnastike i sl.. Jako mi je drago što uskoro počinje i liga za djevojčice“, kazala je Lamija. Otkrila je da će njenu ekipu činiti učenice od VI do IX razreda i da očekuju dobre rezultate na utakmicama.

Projekat Fudbalske lige za učenice osnovnih škola iz Starog Grada Općina realizuje putem nadležne Službe za obrazovanje, kulturu i sport.