Općina Stari Grad organizovala “Dan dječije radosti” za najmlađe, uživale stotine mališana 04.10. 2022.

 

Stotine mališana iz Starog Grada, polaznici vrtića i učenici prvih razreda, uživali su danas u “Danu dječije radosti” koji je organizovala Općina Stari Grad Sarajevo povodom obilježavanja “Dječije nedjelje”.

“Dječija nedjelja” širom svijeta se obilježava u prvoj sedmici oktobra s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanja šire javnosti sa potrebama djece. Mališani iz Starog Grada okupili su se danas na Trgu Prve brigade policije Stari Grad odakle su se u defileu uputili Baščaršijom do Katedrale, te Trga oslobođenja-Alija Izetbegović. Tokom šetnje starim dijelom grada učili su o svojoj prošlosti.

“Ovim događajem Općina Stari Grad i općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić željeli su da prirede jedno lijepo druženje našim najmlađim sugrađanima, koje će istovremeno imati i edukativni karakter. Zbog toga smo naše mališane proveli kroz najuže starogradsko jezgro gdje su im vodiči iz Udruženja Insider-Mali ambasadori pričali o najznačajnijim kulturno-historijskim građevinama, ali i ličnostima iz naše prošlosti. Nakon toga, pripremili smo im višesatni zabavni program sa animatorima i slatkim poklonima na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović,” izjavila je Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću.

Općina Stari Grad Sarajevo kontinuirano ulaže u osiguravanje što boljih uslova za najmlađu populaciju koje se ogleda u izgradnji dječijih i sportskih igrališta, ali i obnovi i izgradnji školskih objekata, sportskih sala, te izdvajaju stipendija, školarina, nagrada za postignute rezultate, školske opreme i drugog.

Druženje uz ples, pjesmice i animatore

Direktorica OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ Emina Hrnjić izjavila je da je raduje što se poslije dvogodišnjeg perioda korone, djeca ponovo mogu okupljati i družiti.

„Meni je drago da konačno poslije dvije godine korone možemo obilježavati Dječiju nedjelju onako kako to djeca najviše vole, a to je u druženju i zabavi. Djeca su naša budućnost, to je nešto u šta najviše trebamo ulagati. Zaista sam sretna što sam danas tu, na današnjem događaju koji je pripremljen od strane Općine Stari Grad, što su djeca sretna i što će provesti jedan divan dan i obilježiti dječiju nedjelju“, izjavila je Hrnjić.

Stanislava Majušević, koordinatorica odgojno-obrazovnog rada u vrtiću ‘Sunce’ u Mjedenici također je pohvalila ovu ideju. „Jako mi je drago što su naša djeca dio ove izvandredne manifestacije koju je Općina Stari Grad Sarajevo organizovala povodom Dana dječije nedjelje. Moja poruka je da je ovo divna prilika da se sva djeca zajedno druže, upoznaju svoj grad, naročitu staru historijsku jezgru Starog Grada u kojoj se nalazi i naš vrtić“, izjavila je Majušević.

Mališani su uživali u druženju sa klaunom balondžijom i drugim animatorima, kao i brojnim zabavnim igrama, pjesmi, plesu, šašavom kutku za slikanje, te oslikavanju lica vodoperivim tetovažama. U druženju su učestvovali polaznici vrtića: “Pčelica”, “Biseri”, “Bajka” i “Bulbuli”, te prvačići iz osnovnih škola: “Vrhbosna”, “Edhem Mulabdić”, “Hamdija Kreševljaković”, “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, “Saburina”, “Mula Mustafa Bašeskija” i Zavod “Mjedenica”.