Na osnovu saradnje Općine Stari Grad Sarajevo i Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo danas je na prigodan način obilježen Međunarodni dan bijelog štapa koji se širom svijeta obilježava 15.oktobra. Odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića posljednjih 12 godina daje se podrška ovom društvu, te zajedno realizuje projekat “Problem bijelog štapa -inkluzija kroz sport“.

Ugovor za realizaciju ovogodišnjeg projekta u iznosu od 5.000 KM još aprilu ove godine potpisali su općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Zoran Đukić. Cilj projekta je uključiti mlade u aktivnosti koje mogu provoditi slijepe osobe i na taj način kod njih probuditi senzibilitet prema ovoj kategoriji. Slijepe osobe tako pokazuju učenicima kako igrati pikado za slijepe, fudbal za slijepe ili učestvovati u šetnji sa njima ukazujući na problem bijelog štapa.

U okviru projekta danas je u osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ održan Turnir u govornom pikadu za učenike petih razreda starogradskih osnovnih škola. Više o samom projektu kazala nam je Ivana Bojić, predsjednica Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS: „Vrlo je bitno da najmlađi čuju i vide sa kakvim problemima se slijepa lica susreću. Neko od njih će sigurno u budućnosti možda biti u mogućnosti da konkretno naš status učiniti boljim u društvu“, kazala je Bojić. Izrazila je veliku zahvalnost načelniku Hadžibajriću i općinskoj administraciji što pomažu rad ove institucije za slijepa i slabovidna lica.

Najuspješnijima uručeni diplome i pehari

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Edhem Mulabdić“ , drugo JU „Zavod Mjedenica“ i treće OŠ „Vrhbosna“. Pojedinačno prvo mjesto osvojio je Bakir Zupčević iz OŠ „Edhem Mulabdić“, drugo mjesto Mensur Lelić iz JU „Zavod Mjedenica“ i treće mjesto Džana Muratović iz OŠ „Edhem Mulabdić“.