Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila prema odluci Ujedinjenih naroda već 15. godinu zaredom dok je cijeli mjesec april u nekim zemljama posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra. U Zavodu Mjedenica organizirane su sljedeće aktivnosti:

  • Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Jugoistočne Evrope
  • Izrada panoa i puštanje plavih balona.

Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Jugoistočne Evrope

Zavod ,,Mjedenica,, je u saradnji sa Udruženjem za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH i Udruženjem  Saveza tehničke kulture u BiH, 02.aprila bio organizator I domaćin Smotre naučno tehničkog stvaralaštva mladih Jugoistočne Evrope. Čast i zadovoljstvo je bilo ugostiti goste iz  Republike Sjeverne Makedonije, koji su nam,na naše veliko zadovoljstvo, uzvratili posjetu. Udruženja i učenici Zavoda  su imali sreću i zadovoljstvo biti gosti u Republici Sjeverna Makedonija i to 2018. i 2019. godine. Na ovoj Smotri učenici osnovnih i srednjih škola prezentirali su svoja dostignuća naučno-istraživačkog rada u obliku interesantnih i inovativnih projekata iz različitih naučnih oblasti.

Smotri su prisustvovali i na ceremoniji otvaranja obratili se prisutnima: direktorica JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ gospođa Mirsada Čakal, predsjednik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH gospodin Nijaz Brajlović, izvršni direktor Narodne tehnike Republike Sjeverna Makedonija, gospodin Pero Mitrev, predsjednik Zajednice tehničke kulture narodne tehnike BiH gospodin Zdravko Petrović, predsjednik  Udruženja nastavnika i saradnika srednjih stručnih i tehničkih škola FBiH gospodin Hasan Brkić, te njegova ekselencija ambasador Republike Sjeverna Makedonija u BiH gospodin Ekrem Hebibi i njegov zamjenik gospodin Redžep Salihu. Nadalje, sa početkom u 12:00 sati u zbornici škole, održan je Okrugli sto na temu “Stanje tehničke kulture u našim državama i mjere za poboljšanje, te oblici buduće saradnje.

Radila se izrada panoa i puštanje plavih balona.

Panoi su urađeni sa učenicima i zaposlenicima Zavoda. Baloni su u zrak pušteni uz prisustvo djece, roditelja i zaposlenika Zavoda.