Udruženje za edukaciju i razvoj civilnog društva “Bridge”, koje okuplja mlade umjetnice i umjetnike, je završilo realizaciju projekta edukativno-kreativnog karaktera sa učenicima/cama Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” iz Sarajeva. Udruženje je u okviru internata JU Zavod “Mjedenica” realizovalo radionice sa djecom koja borave u internatu, a ukupan broj djece koji je bio uključen u radionice je petnaest.

Svrha ovog projekta je bila da se djeca nauče novim umjetničkim vještinama, da se edukuju i pokažu sve svoje skrivene talente.

Radionice su osmišljene na način da podstiču djecu na posvećenost i aktivan angažman, što nam iz Udruženja potvrđuju kao uspješno realizovan projekat.

Ukupno je održano šest radionica. Radionice su podrazumijevale obrađivanje tema prilagođenih njihovim mogućnostima i uzrastu.

“Cilj ovog projekta je da kroz kreativne radionice djeca, koja borave u internatu, svoje slobodno vrijeme upotpune kroz razne likovne aktivnosti. Učenici su imali priliku da se izraze kroz više likovnih tehnika: slikarskih, crtaćih, tehnika graviranja aluminijske folije i tehnikama kolaža koje im u velikoj mjeri pomažu da razvijaju svoje motoričke vještine. Rad sa djecom je posebno iskustvo. Iznova ostajem fascinirana predanošću djece određenim likovnim problemima i rezultatima njihovog rada.” – naglasila je Merima Pirija, akademska slikarica i koordinatorica projekta.

Ostale kreativne radionice su obuhvatale različite igre u kojima su djeca pokazivala aktivan angažman i uspješno odgovorila na svaki izazov koji im se postavio kao zadatak. To je podrazumijevalo podsticanje na razvoj tijela i uma djeteta, razgovor, različite tjelovježbe, i slično.

“Radili smo sa grupom od petnaestero djece, gdje smo se potrudili da podstaknemo njihove motoričke sposobnosti, socijalne i komunikacijske vještine, fizičku spremnost, kreativnost i maštu. Poseban je izazov, ali i prelijepo iskustvo raditi sa ovom djecom, upravo zbog činjenice zato što su to djeca koja pokazuju intenzivnu emociju, od kojih i mi, odrasli, možemo naučiti lekcije o ljubavi.” – izjavila je Zara Malićbegović, koordinatorica projekta.

Ovogodišnji projekat je zaokružen dodjelom novogodišnjih paketića, kojim su uspješno ispunjene sve želje djece iz Mjedenice. Na listi želja su se našle trenerke, patike, dukserice, pametne narukvice, igračke, školski pribor, higijenske potrepštine, slatkiši… Predsjednik i osnivač Udruženja Dorijan Dedić naglašava da posebno zadovoljstvo i zahvalnost dugujemo kompaniji Sportvision i njenim uposlenicima koji su prilagodili svoje cijene tako da je Udruženje uspjelo udovoljiti svim željama učenika.

Posebna zahvala pripada uposlenicima Sportivision PJ Stup, koji su prikupili sredstva u iznosu od 150,00 KM i na taj način pokazali solidarnost i želju za učešćem u projektu. Sredstva su uručena u “pratnji” poklon bona i biće iskorištena za dnevne potrebe učenika.

U narednom periodu udruženje “Bridge” planira nastaviti i provesti niz drugih aktivnosti. Jedna od aktivnosti je organizacija prve izložbe radova štićenika Zavoda. Prikupljeni novac od prodaje radova će biti uručen kao poklon Zavodu Mjedenica.