Povodom Dana državnosti: Edukativna radionica ‘Potraga za blagom’ za osnovce

Općina Stari Grad Sarajevo je, povodom Dana državnosti, u Zemaljskom muzeju BiH za učenike osnovnih škola i korisnike Zavoda Mjedenica organizovala edukativnu radionicu ‘Potraga za blagom’.

‘Potraga za blagom’ je timsko istraživanje muzejskih izložbi u tri odjeljenja, prilikom kojeg učesnici, koristeći istraživačke mape, tragaju za odgovorima na pitanja koja se u nalaze u tim mapama. Učenici su, da bi došli do blaga, morali odgovoriti na pitanja iz historije, etnologije, biologije itd. Blago koje su učenici našli na kraju potrage je zastava BiH i zastava Općine Stari Grad nakon čega su dobili i korpu sa slatkišima.

Ernis Šljivo je kustos Zemaljskog muzeja BiH i radi u Odjeljenju za etnologiju, kazao nam je kako mu je bilo zadovoljstvo organizovati radionicu ‘Potraga za blagom’ sa Općinom Stari Grad i da je ona najpopularnija od svih radionica. „Ova radionica je zabavno-edukativnog karaktera gdje djeca dobiju mape sa pitanjima i po muzeju traže odgovore, a cilj je da na kraju nađu blago/kovčeg. Cilj je da djeca nešto novo nauče, ali i da se zabave“, istakao je Ernis. Kaže kako su ove radionice počele 2016. godine i da su prošle godine imali 194 radionice ‘Potrage za blagom’. „Ovo je zaista najpopularnija radionica i imamo puno prijava, kako od škola, tako i od sekcija i raznih organizacija“, kazao je Šljivo.

Djeci i ostalim prisutnim se obratia i uposlenica Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine, Aiša Kapo, koja je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, te učešća djece u ovoj aktivnosti, a posebno zbog lijepe saradnje i gostoprimstva uposlenika Zemaljskog muzeja.

Djevojčice iz Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ Belma Hantalašević, Ada Kapetanović, Uma Šabanović, Sara Spržo i Ema Softić su peti razred i kazale su nam da im se veoma dopala današnja radionica. „Bilo nam je zabavno i baš nam je drago što smo mi izabrane da posjetimo Zemaljski muzej i učestvujemo u ovoj radionici“, kazale su djevojčice.

Iz Osnovne škole „Vrhbosna“ učestvovali su dječaci šestog razreda Išerić Muhamed i Abdulah Borovina. Oni su kao i ostali dječaci bili oduševljeni radionicom i stalno bili u prvom redu želeći da prvi nađu blago. „Super nam je bilo. Dugo se nismo ovako zabavili“, istakli su dječaci.

U završnom dijelu programa djeca su se počastila slatkišama koje je za njih osigurala kompanija Amko Komerc.