Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić podijelio je nagrade osnovcima iz Starog Grada koji su naslikali neke od najpoznatijih starogradskih lokacija i atrakcija.

Ova umjetnička remek djela nastala su zahvaljujući dugogodišnjem tradicionalnom projektu Općine Stari Grad i njene Službe za obrazovanje, kulturu i sport pod nazivom „Likovna kolonija“. Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da se likovno nadareni učenici iz starogradskih osnovnih škola svake godine odvedu na posebne lokacije u prirodu gdje im se da prilika da pokažu svoj talenat: „Prethodnih godina smo Likovnu koloniju organizovali na raznim lokacijama poput našeg parka At mejdan i planine Trebević u Starom Gradu, ali djecu smo vodili i u Srednje pored Ilijaša, Tarčin, Konjic i mnoga druga mjesta. Zbog panedmije korona virusa ove godine Likovnu koloniju smo upriličili početkom oktobra na novosagrađenom Trgu ispred Vijećnice“, izjavio je Hadžibajrić, te je pohvalio inovativnosti i maštu učenika. „S obzirom da ste dopustili da ih ‘otkupimo’, ovi odlični radovi krasit će hodnike i prostore Općine Stari Grad“, obećao je osnovcima načelnik Hadžibajrić. Pored šest starogradskih osnovnih škola, učešće u ovogodišnjoj Likovnoj koloniji uzeli su i učenici Zavoda „Mjedenica“, te Privatne osnovne škole „Bloom Sarajevo Primary School“.

Jedan od dobitnika današnje nagrade je bio i Vedad Kustura, učenik VIII razreda Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku. „Slikam od svoje šeste godine i velika mi je čast što sam učestvovao u ovom projektu i stekao jedno lijepo iskustvo. Najviše volim da slikam portrete, što često i radim u svoje slobodno vrijeme“, rekao nam je Vedad. Isabella Komar, učenica IX razreda OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, nacrtala je Sarajevsku vijećnicu: „Zahvaljujem se svojoj nastavnici Adeli Čorbo koja me je predložila za učešće u ovom projektu. Mislim da je ovo nešto prelijepo, mogli smo iskazati svoj talenat i pokazati šta znamo. Napraviti jedan ovakav rad nije lako, ali je vrlo zanimljivo“, izjavila je Isabella. Pored simbolične novčane otkupnine u iznosu od 50KM, osnovci su kao nagradu dobili i zahvalnicu, dvije ulaznice za Muzej Alija Izetbegović, te jednu ilustrovanu informativnu brošuru „Sarajevo za djecu“ autora Adnana Vlajčića.