Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dodijelio je novčane nagrade osnovcima iz Starog Grada koji su naslikali neke od najpoznatijih starogradskih lokacija i atrakcija, a u okviru projekta Općine Stari Grad „Likovna kolonija“.

Naime, polovinom oktobra na Žutoj tabiji su učenici iz svih šest starogradskih osnovnih škola, kao i Zavoda „Mjedenica“ koji imaju talenat za likovnu kulturu učestvovali u Likovnoj koloniji Općine Stari Grad. Ovogodišnja tema likovne kolonije bila je „Sarajevo, voljeni grade moj“, a svi učesnici pokazali su zavidan talenat i napravili prava mala remek djela.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pohvalio je svih sedam likovnih radova: „Naši učenici su pokazali veliki talenat i zaslužuju naše poštovanje za svoje radove, kao i ljubav koju su pokazali prema Općini. Njihove radove smo ponosno izložili na trgu ispred Katedrale prilikom obilježavanja Dana državnosti BiH i izazvali su veliko interesovanje, a i dodatno uveličali naš veliki praznik. Nadam se da će nastaviti razvijati svoj talenat, a današnje nagrade su mali znak zahvalnosti i poticaja za njih“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Starogradsku jezgru sa pozicije Žute tabije naslikala je Đula Veladžić, učenica OŠ „Vrhbosna. Đula nam kazala da je uživala dok je slikala svoj rad. „Zahvaljujući svom nastavniku Zekerijahu Naliću upoznala sam dosta različitih metoda za slikanje. Također, upoznala sam dosta svoj grad kroz slikanje, odnosno kako perspektivu prenijeti na sliku. Slikanje je moja velika ljubav, a nakon osnovne škole planiram upisati Umjetničku školu, jer želim nastaviti razvijati svoj talenat“, ispričala je Đula.

Amina Tuno, učenica IX razreda OŠ „Saburina“ naslikala je panoramu Starog Grada. „Učestvovala sam na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji jer volim crtanje kojim se bavim već dosta godina. Uglavnom crtam realistične portrete ili životinje, a ponekad i neke objekte. Ova nagrada i podrška Općne Stari Grad mi puno znači jer daje mi podstrek da i se i dalje bavim ovim“, izjavila je Amina.

Pored Đule i Amine, danas su nagrađeni i sljedeći učenici Amal Hrnjić (OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“), Aiša Korić (OŠ „Saburina“), Nejra Ablaković (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“), Sara Delić (OŠ „Hamdija Kreševljaković“) i Vahidin Bisić (Zavod „Mjedenica“).

Osnovci su dobili i knjigu “Sarajevo u doba okupacije Bosne i Hercegovine 1878”, autora Hamdije Kreševljakovića.