Mlade fudbalerke sa Hrida pobjednice prvog starogradskog turnira

Odlična je ovo bila uvertira i provjera pred Fudbalsku ligu djevojčica Starog Grada koja treba početi na proljeće, a organizovat će se po uzoru na Fudbalsku ligu osnovaca Starog Grada. Za dječake se ova liga održava od školske godine 2014/2015. i važi za najpopularnije sportsko takmičenje među osnovcima. Sve je počelo početkom avgusta ove godine kada je Služba za obrazovanje, kulturu i sport kontaktirala i predstavila projekat SFK 2000 Sarajevo. Predstavnice najuspješnijeg bosanskohercegovačkog ženskog fudbalskog kluba sa 17 uzastopnih titula prvakinja BiH posjetile su početkom avgusta načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, gdje je ugovorena saradnja. Ubrzo je započet projekat koji je veliki broj učenica iz Starog Grada od 5. do 9. razreda uveo u najpopularniji sport na svijetu, fudbal. U oktobru su pokrenuti besplatni treninzi fudbala za djevojčice u svih šest osnovnih škola u Starom Gradu, kao i u Zavodu Mjedenica.

Na današnjem turniru u malom fudbalu učešće su uzele ekipe svih osnovnih škola iz Starog Grada. Formirane su dvije grupe, A: OŠ „Saburina“, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ i B: OŠ „Vrhbosna“, OŠ „Edhem Mulabdić“ i OŠ „Hamdija Kreševljaković“. Za treće mjesto na turniru igrale su ekipe „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Vrhbosna“, a bolje su bile djevojčice iz Logavine rezultatom 3:1. U velikom finalnom susretu OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ je savladala OŠ „Edhem Mulabdić“. U regularnom dijelu je bilo 1:1, a djevojke sa Hrida su boljim izvođenjem penala osvojile ovo premijerno takmičenje što je izazvalo erupciju oduševljenja.

Na kraju turnira izražena je velika zahvalnost Općini Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, ali i rukovodstvima osnovnih škola i profesorima sporta, koji su uključili veliki broj djevojčica u ovaj projekat.