Svečanim defileom kroz Ferhadiju, Sarače, Baščaršijski trg i Bravadžiluk i programom na višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice – u organizaciji Općine Stari Grad, maturanti Starog Grada danas su svečano obilježili kraj svog devetogodišnjeg školovanja.

Ukupno 201 maturant završio je sedam osnovnih škola na području ove općine, a 85 njih školovanje završavaju kao Ponos generacije.

Na trgu Prve brigade policije Stari Grad, prekoputa Vijećnice, okupljenim učenicima obratio se općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić koji im je čestitao završetak osnovne škole, te zaželio da i u nastavku školovanja zadrže dobar uspjeh, te ispune svoje ciljeve.

“Budućnost je pred vama, a vi birate kakva će ona biti. Završili ste jedno poglavlje u životu, a još ih je mnogo pred vama koja tek treba da otvorite. Budite istrajni u onome što želite i budite hrabri da ostvarite svoje snove. Mi ćemo biti tu uz vas da vas podržimo i pomognemo na putu do cilja,” poručio je načelnik Hadžibajrić okupljenim učenicima.

Podsjetio je da je Općina Stari Grad u prethodnom periodu imala brojna ulaganja u poboljšanje infrastrukture u školama i bolje uslove za boravak i rad učenika i nastavnog osoblja. U školama su sanirane sportske sale, sportska igrališta, krovovi, stolarija, grijanje – a sagrađena je i nova područna škola na Sedreniku, kao i pomoćni objekat škole Vrhbosna, te dvije potpuno nove sportske sale – za OŠ Mula Mustafa Bašeskija i OŠ Edhem Mulabdić.

Svojim školskim kolegama, nastavnicima i direktorima škola obratitli su se učenici koji su proglašeni ponosom generacije, a ostvarili su uspjeh 5,0. Među njima i Berina Babić, maturantica OŠ ‘Edhem Mulabdić’: „Današnji dan, 13. juni je dan radosti za nas maturante i naše roditelje. Sretna sam što je baš ova škola obilježila moj život i život mojih drugara i učinila da iz nje izađemo zreliji i da znamo prepoznati prave vrijednosti u životu. Mogli bismo se nazvati i online generacijom jer nas je pandemija koronavirusa otjerala iz školskih klupa i zatvorila u kuće. To nas nije slomilo, nego ojačalo i postali smo prva generacija koja je uspješno završila i dio školovanja na taj način,“ poručila je Berina u svom obraćanju.

OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ za svog predstavnika da govori u ime svih maturanata izabrala je Saru Krkelja koja je kazala da iza njih ostaju lijepe uspomene koje će zauvijek pamtiti. “Dok svi ovako zajedno stojimo na raskrsnici iz koje izvire bezbroj puteva punih izazova, zahtjeva, neizvjesnosti ali i novih poznanstava, pobjeda i svega onoga što život stavlja pred nas, u našim glavama je bezbroj upitnika. Ne sumnjam da će nam znanje i kompetencije koje smo stekli u osnovnoj školi biti dobar temelj i putokaz kako ostvariti zacrtane ciljeve“. Zahvalila se roditeljima, nastavnicima, Općini Stari Grad Sarajevo i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na razumijevanju i podršci kroz školovanje. „Mi danas nosimo lente i svi gledate u nas. Nadam se da ćete biti ponosni na ono što ćemo postati“.

Maturant Vedad Hubijar iz OŠ „Vrhbosna“ poželio je sreću i onim učenicima koji ostaju u OŠ”Vrhbosna”. „Drugari iz IX razreda su svojom marljivošću i uključenošću postigli odličnu srednju ocjenu 4,76. Učenicima koji nastavljaju školovanje u našoj školi ostavljamo rad po savremenom pristupima jer je to put ka boljem obrazovanju“, poručio je Vedad.

Posebno je bila dirljiva poruka Amara Džafića, maturanta JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

“Sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i naše osnovno obrazovanje. Veliko hvala svima koji ste bili uz nas, te svojom brigom, pažnjom, razumijevanjem i savjetima bili naša podrška. Pamtite nas po dobrom, po lijepim trenutcima koje ste proveli uz nas, po svakom osmijehu koji smo izazvali, po našim zajedničkim druženjima i našim zajedničkim uspomenama.

Veliko hvala našem prijatelju, načelniku Hadžibajriću na nesebičnoj podršci i pomoći koju je pružio djeci Zavoda Mjedenica,” poručio je na kraju Amar. Svečanost je završena uz muziku i konfete.